- De nettowinst van ABN Amro is in 2019 met 13 procent gedaald tot ongeveer 2 miljard euro.
- Net als andere grootbanken worstelt ABN Amro met de negatieve rente. Over 2019 daalden de netto rentebaten met 2 procent tot 6,5 miljard euro.
- Ook is de bank veel geld kwijt aan het verbeteren van het antiwitwasbeleid. Daar zijn inmiddels meer dan 2.000 mensen mee bezig.
- Het Openbaar Ministerie onderzoekt nog steeds of ABN Amro zich aan de wet heeft gehouden die witwassen moet tegengaan. Volgens topman Kees van Dijkhuizen is nog niet duidelijk of justitie met een boete komt.
Grootbanken hebben last van dalende rentes die de winstmarge kunnen bedreigen. ABN Amro heeft het wat dit betreft wat lastiger dan ING.
ABN Amro heeft afgelopen jaar minder winst in de boeken gezet. De resultaten van de bank stonden onder druk door de lage rentestanden. In het slotkwartaal werd bovendien meer geld opzijgezet in verband met leningen die mogelijk nooit worden terugbetaald.
De jaarwinst zakte met 13 procent tot ongeveer 2 miljard euro. Analisten hadden er in doorsnee op gerekend dat de bank zijn resultaten in het vierde kwartaal nog wat zou kunnen opkrikken, maar dat lukte niet.
In de laatste maanden van het jaar bleef de winst even hoog als een jaar terug. De kapitaalbuffer daalde daarnaast iets. De hogere kredietvoorzieningen speelden vooral in de offshoresector. Door de gedaalde olieprijzen hebben veel bedrijven het daar moeilijk, vandaar dat ABN Amro deze leningen opnieuw onder de loep nam.
Lage rente probleem voor banken
Dat het steeds lastiger wordt voor de bank om het ongunstige renteklimaat te weerstaan, bleek eigenlijk vorige maand al. ABN Amro kondigde toen, als eerste grootbank in Nederland, aan dat gewone spaarders met ingang van april geen rente meer ontvangen over hun spaargeld. Klanten met meer dan 2,5 miljoen euro op hun rekening moeten straks een half procent rente betalen.
Banken verdienen een fors deel van hun geld met het verschil tussen rentes die ze ontvangen op hypotheken en bedrijfskredieten en rentes die ze betalen voor spaargeld en anderen leningen. De alsmaar dalende rentes vormen wat dit betreft een probleem.
Net als andere grootbanken worstelt ABN Amro met het probleem van de negatieve rente. Zo moet de grootbank zelf een boetrente betalen van 0,5 procent voor geld dat bij de Europese Centrale Bank wordt gestald. Verder is het zo dat als ontvangen rentes op hypotheken en andere kredieten dalen, ABN Amro ook een lagere vergoeding wil geven aan spaarders om de rentemarge op peil te houden.
Dit laatste brengt het probleem van de negatieve spaarrente voor particuliere klanten in beeld. Als de bank ontvangen rentes ziet dalen, maar de spaarrente op nul procent houdt en niet verder verlaagt, komt er druk op de winstmarge.
Netto rentebaten dalen bij ABN Amro, niet bij ING
Dat ABN Amro hier onder druk staat, is te zien bij de netto rentebaten, ofwel het bedrag dat de bank overhoudt als ontvangen rentes en betaalde rentes worden gesaldeerd. Over 2019 daalden de netto rentebaten met 2 procent tot 6,5 miljard euro.
Ook de netto rentemarge, ofwel het verschil tussen de gemiddelde rente die ABN Amro rekent voor het verstrekken van kredieten en de gemiddelde rente die de bank betaalt voor spaargeld en andere leningen, kwam over 2019 een fractie lager uit.
ABN Amro noteerde afgelopen jaar een netto rentemarge van 1,64 procentpunt, terwijl dat een jaar eerder een honderdste meer was met een marge van 1,65 procentpunt. Vooral in het vierde kwartaal van 2019 ging het minder: de netto rentemarge daalde naar 1,62 procentpunt en dat was vijf honderdste lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder
Uit de jaarcijfers die collega ING afgelopen week publiceerde, bleek dat de oranje bank de netto rentemarge afgelopen jaar stabiel heeft weten te houden op 1,54 procentpunt. In het vierde kwartaal steeg de netto rentemarge bij ING zelfs licht naar 1,57 procentpunt.
Per saldo zit ABN Amro nog wel iets hoger qua rentemarge dan ING.
ABN Amro maakt kosten voor maatregelen tegen witwassen
ABN Amro maakt de laatste tijd ook veel kosten in verband met het verbeteren van het antiwitwasbeleid. Daar zijn inmiddels meer dan 2000 mensen mee bezig. "We boeken vooruitgang met het op orde brengen van onze klantdossiers en verwachten dit in 2022 af te ronden", stelt topman Kees van Dijkhuizen.
Hij benadrukt dat ABN Amro er ondanks alles wel in is geslaagd om de totale kosten verder te verlagen. Hierbij plukt de bank vooral de vruchten van de digitalisering in de financiële sector. Voor komende jaren wordt een verdere kostendaling voorzien, tot onder de 5 miljard euro in 2021.
Het Openbaar Ministerie doet ook nog onderzoek naar mogelijke overtredingen van de wetgeving die witwassen en financiering van terrorisme moet voorkomen. Die kwestie kan het financiële concern een flinke boete opleveren. Hierover kon ABN Amro woensdag geen nieuwe informatie geven.
Volgens Van Dijkhuizen is nog niet duidelijk of justitie straks met een boete komt en hoe hoog een eventuele geldstraf zou kunnen zijn, vandaar dat ABN Amro hier nog altijd geen geld voor opzij heeft gezet.